2016. május 24., kedd

#11 Top 10-es lista: 10+1 zeneszám, amihez egy könyv kötődik

~Köszöntsétek sok szeretettel a második felvonást~


Mostanság, mivel nem nagyon van időm olvasni, újra rákattantam a Top 10-es listákra és a Book Tag-ekre. Ezért mikor nekiálltam ötletelni, hogy miről írjak legújabban, arra jutottam, hogy még mindig nagyon sokszor najó, mindig zene mellett olvasok. Most megpróbálok megint összeszedni 10 számot, amiről egy olvasott könyvem ugrik be. Az előző részt ide kattintva olvashatjátok el. 

10. Paramore - Adore:


Lehet, hogy szöveg alapján abszolúte nem illik ehhez a regényhez, de ahányszor csak ez a szám következik a lejátszási listámban, mindig K. A. Tucker Tíz apró lélegzet c. könyve ugrik be. Még olvasás alatt van, de annyira imádom eddig, hogy majd ha végre kiolvasom szerintem lesz kritika róla. De nem igérek semmit, mert ha megigérem akkor csodával határos módon sosem teszem meg.

2016. május 9., hétfő

#10 Top 10-es lista: Amit csak könyvmolyok érthetnek


Mikor nekiálltam bejegyzést írni,eredetileg egy Opál könyvkritikát terveztem, de aztán eszembe jutott, hogy valamikor réges-régen volt egy Top 10-es lista című sorozatom. Remélem emlékeztek még rá,ha nem,hááát,akkor szívás. Úgy gondoltam, hogy épp itt az ideje, hogy felelevenítsem ezt. Megint feleslegesen szövegelek, úgyhogy kezdjünk is a listát. :)


10."Mondj már egy jó könyvet!"


"Egyet?! Miaz, hogy egyet?"- hangzik a válasz, legalább is az én számból. Nincs olyan, hogy egy jó könyv. Reeengeteg szuper könyv van, mondd el milyet akarsz, akkor tudok talán segíteni.


9."Ez a könyv nem is volt olyan hű-de-izgi, miért vagy ettől úgy oda?"


És ezt a kedvenc könyvedre mondták. "Neked nem kell tovább élned. Hogy lehettünk mi valaha is barátok?!"

 

8. Mindenről egy könyv jut eszedbe


Na igen, másik állandóan fennálló probléma, nálam legalább is mindig. Van este egy sötét zug a szoba sarkában? "Tutiii, hogy ott bújkál egy arum." Jönnek az esőfelhők? "Anyaaa, hol a pálcám? Voldemort nagyúr visszatért a dementorokkal!"

 

7. Mindig van nálad egy könyv


Sose indulsz el sehova egy najó, néha 2 vagy 3  könyv nélkül. "Bármikor közbejöhet valami, és ha már várok, akkor legalább tartalmasan teljen el az  idő..."


6. Könyvjelző-fétis


Elhagytad a könyvjelződet? Esetleg egy új könyvet hoztál/vettél, és hozzákezdenél szíved szerint azonnal, de nincs nálad az a 'könyvjelzőként' emlegetett csodatárgy? "Na, majd én segítek rajtad!"-esik meg a szíved a szerecsétlenen. Te tudod, bármi funkcionálhat könyvjelzőként: papírfecni a füzetből, post-it, ceruza, hajgumi, fadarab, falevél, pénz. A lehetőségek tárháza végtelen. Ja, és persze neked egymillió és egy kölönböző mintájú/ formájú könyvjelződ van otthon...


5. Sosincs elég 


"Mi az, hogy nincs mit olvassál? Tegnap vettél egy új könyvet!"-hangzik el a megrökönyödött szülőktől/barátoktól/rokonoktól/kutyától/macskától/haltól. Az emberek valahogy képtelenek hozzászokni ahhoz, hogy neked egy 400 oldalas regény semmi, és a könyvesbolttól hazáig vezető úton  kiolvasod a felét a buszon vagy a kocsiban ülve.


4. Könyves ereklyék




Személy szerint én megőrülök a könyves dolgokért. Elég ha csak meglátok egy képet egy halál-ereklyéis nyaklácról, egy SzJG-s polóról, vagy akármiről, aminek köze van egy könyvhöz,azonnal beüt a ménkő a fangörcs képében és mindenki tudja, jobb békénhagyni addig, amíg lenyugszom.

 

 

3.  Legszívesebben beleszolnál a történetbe


Valós szituáció: olvasol egy nagyon jó könyvet. Imádod a karaktereket, a sztorit, egyszerűen magával ragad az egész. Aztán a főhős/főhősnő olyat tesz vagy mond, amitől te a falra mászol. Na ilyenkor jön a tipikus "Mivaaaaan? Neked nem ezt kellett volna tenned!! Normális vagy te?! " reakció. És érzed a késztetést, hogy bemoss a karakternek mert ennyire hülye volt, de azért tovább olvasol, és végig azon imádkozol, hogy sikerüljön helyrehoznia azt a baklövést amit pár oldallal fejezettel,könyvvel... ezelőtt tett. Aztán meg micsoda eufóra száll meg, amikor végre VÉGRE!! sikerül neki. 

2. A gyász egy könyvszereplő miatt


Szerintem mindenki ismeri az érzést, mikor kinyírják a kedvenc szereplőjét egy könyvben. Nincs mit hozzáfűzni, hatalmas tragédia, rendesen meg kell biza őt gyászolni, hiszen "Ő volt a kedvencem, és ennyi, nincs többet... Egyszerűen csak szükségem van pár csomag zsepire és egy csomó csokira. Köszi."

1. Valódi érzelmek egy nem valódi személy iránt


Fel a kezeket,aki még sose szeretett bele egy könyvszereplőbe. Senki? Nem lepődtem meg, az az igazság. Minnél többet olvasol,annál valószínűbb, hogy úgy fogsz befejezni egy könyvet, hogy "Ah,nekem kell egy Daemon/ Folt/ Conrad/ Etienne/ Grayson/ Adam...". Ez a baj a jó könyvekkel: ha sok ilyet olvasol, a végére egész háremed lesz. :D

+1. Új könyv illat, csendes esős délutánok


Minden könyvmoly egyetért szerintem abban, hogy a világ két legjobb dolga az új könyv illata, és egy csendes, esős délutánon kávét/ teát/ forrócsokit kortyolgatva olvasni a kedvenc könyvünket. Kell nekünk ennél több a teljes boldogsághoz? :)


Ezzel lezárom a listámat, amit még tudnék a végtelenségig elhúzni-nyúzni, de be kell érni ennyivel.
Remélem  tetszett, ha igen, akkor tudasd velem valamilyen formában iratkozz fel, kommentálj, pipálj....
Na jól van,ennyi lettem volna mára,majd még jelentkezek,a következő bejegyzésig is sziiasztok! :)

U.i.: a betűtípussal nem tudom, hogy mégis mi lett. Ha túl kicsi/ nagy a betű, vagy legalábbis nem a megszokott, próbáljatok eltekinteni tőle. Fogalmam sincs mi lelte, én semmit nem állitottam át rajta. Vagy csak velem szórakozik a Blogger, és szívat a béna betűtípussal? Mindenesetre megpróbálom majd korrigálni, ha ez a förtelmes betűméret másnál is ilyen, és nem csak nálam. Bocsii mindenesetre miatta!